Allt om OVK Besiktning i Stockholm

31 juli 2024
Alice Pettersson

editorial

Ventilation är en grundsten i att ska en hälsosam och behaglig inomhusmiljö, och i Sverige är det reglerat genom lag att fastighetsägare ska genomföra så kallade Obligatoriska Ventilationskontroller (OVK). Denna kontroll utförs för att säkerställa att ventilationssystemen fungerar som de ska och att de upprätthåller god luftkvalitet. I Stockholm, en tätbefolkad metropol med ett stort antal byggnader, är OVK-besiktningar särskilt viktiga för att säkerställa stadsbornas välbefinnande. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om OVK besiktning i Stockholm, och i slutet rekommenderar vi en pålitlig aktör i branschen.

Vad är en OVK?

OVK är en förkortning för Obligatorisk Ventilationskontroll, vilket är en lagstadgad inspektion som ska utföras regelbundet för att kontrollera inomhusklimat och ventilationssystem i byggnader. Denna typ av besiktning är obligatorisk för alla typer av byggnader och syftar till att förebygga hälsoproblem som kan orsakas av dålig luftkvalitet och för att säkerställa att energianvändningen är effektiv.

Vem ska göra en OVK och hur ofta?

Enligt svensk lag måste alla fastighetsägare ordna med en OVK. Frekvensen för dessa kontroller varierar beroende på vilken typ av byggnad det gäller och när den senaste besiktningen utfördes. Normalt ska en OVK genomföras vart tredje till sjätte år. För nybyggnationer är den första OVK:n efter två år, och för industribyggnader är intervallen vanligtvis kortare. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att dessa besiktningar blir av och att de genomförs av en certifierad besiktningsman eller kontrollorgan.

Processen för OVK i Stockholm

Stockholm står inför unika utmaningar när det gäller ventilation på grund av stadens historiska byggnader blandat med modern arkitektur. Processen för en OVK-besiktning i Stockholm inleds med att en certifierad besiktningsman kontaktas. Under besiktningen granskas bland annat ventilationssystemets skick, funktion och dimensionering. Kontrollen inkluderar även en bedömning av luftflöden, temperaturer och eventuella brister som bör åtgärdas.

Efter besiktningen utfärdas ett protokoll som beskriver systemets status och rekommendationer för eventuella åtgärder som behöver genomföras. Om avvikelser påträffas måste de åtgärdas inom en bestämd tidsram, varpå en uppföljande besiktning kan krävas för att verifiera att alla problem har åtgärdats.

OVK besiktning i Stockholm

Fördelar med att utföra en OVK

Genom att regelbundet utföra en OVK-besiktning kan man säkerställa att inomhusmiljön i en fastighet är trygg och hälsosam för de som vistas där. Dessutom kan en välfungerande ventilation minska kostnader för uppvärmning och kylning genom att optimera energianvändningen. Ett korrekt underhållet system kan också förlänga byggnadens livslängd, eftersom fukt och mögel undviks. Därtill innebär godkända besiktningar att fastighetsägare följer gällande lagstiftning, vilket kan undvika böter och andra rättsliga påföljder.

Hitta rätt i djungeln av OVK-kontrollanter

Att hitta en kvalificerad och erfaren kontrollant för OVK i Stockholm kan vara en utmaning. Det är därför viktigt att välja en kontrollant som är både certifierad och har god lokalkännedom. I detta sammanhang rekommenderar vi https://scandvik.se/ för deras gedigna expertis och pålitlighet inom området för OVK-besiktningar. Scandvik är ett företag som har en lång erfarenhet av att arbeta med just ventilationssystem i Stockholmsregionen, och deras team av kvalificerade tekniker kan garantera en smidig och tillförlitlig genomgång av dina ventilationssystem. Besök deras webbplats för mer information om deras tjänster och hur de kan hjälpa just din fastighet att uppfylla lagkraven och säkerställa en optimal inomhusmiljö.

Fler nyheter